tisdag 15 maj 2012

På skogspromenad i Sundbyberg.

Visst är det fantastiskt. Vi har naturreservat inpå knutarna. I den lilla staden Sundbyberg som gränsar till Solna, finns även urskog. Området heter Ursvik. Dit kan man cykla, köra bil, tunnelbana till Hallonbergen, eller pendeltåg till Ulriksdal.


Där genom rinner Igelbäcken och området bildar naturreservat för där finns känsliga fiskarter, Grönlingen, sällsynta växter och urskog.
Jag har varit här flera gånger förr men Berit som inte varit här blev mäkta imponerad.
Här är också ett motionsområde med flera upplysta olika långa motionsspår.
Grillplatser finns också...........men ja det är ju så svårt att städa efter sej.




Det första som möter oss, i varje fall i maj, är massor av gullvivor, (Primula Véris).





Tillsammans med skogsviol.





Här finns också Ursvikstrollet som bor i enkel skogskoja och är mycket skygg av sej.
Igår såg vi ju Ulvsundaodjuret.





Här har det gått ett tåg för man kan se spåret efter det. Jo det är faktiskt sant. Här gick den s.k. "Krutbanan". Den byggdes 1940-41 för militära transporter. Bl. a. ammunition för det fanns ett förråd i ett bergrum. Av säkerhetsskäl fanns aldrig järnvägen utmärkt på kartan.
Rälsen revs upp på 80-talet, men man glömde ett spår.  I närheten finns också en klubb för hundträning, kanske tränas spårhundar här.





Här är alltså skogen orörd. Det som är så viktigt för det naturliga kretsloppet. Ramlar ett träd omkull så får det ligga. Här finns 200-åriga tallar och 100-åriga granar, kärr och som sagt Igelbäcken rinner genom och mynnar ut i Solna.




Hoppas att det får bevaras och inte exploaters för mycket, för både Sundbyberg och Solna bygger som f... från varsitt håll mot området.
Hit kommer många skolklasser på sina friluftsdagar och många motionärer håller ångan uppe här. Hoppas alla hinner lyssna på det livliga fågellivet.
Vi hörde koltrasten och lövsångaren bl.a.

Natti, natti !

1 kommentar: