tisdag 11 januari 2011

Bon Apetit- Buen Apetito


På fm. idag hade jag "nöjet" att se programmet "Efter 10"
med Maloe von Siwers.
Det handlade mycket om tillsatser i mat.
S.k E-tillsatser som man inte bör stoppa i sej
eftersom det innebär förfalskningar av råvaran
i syfte att göra den vackrare och hållbarare



Igår hade min köksmästare inhandlat ovanstående
Fläskytterfilé Fåddmans from Denmark
(mörmarinerad) 

Den visade sej innehålla inte mindre
än 5 olika E-tillsatser.


E-327= Antioxidationsmedel. Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.
Kända hälsorisker -

E-301= Natriumaskorbat, Antioxidationsmedel, men kan även användas som surhetsreglerande medel.
Framställs oftast syntetiskt. Används t.ex för att stabilisera den röda färgen i köttprodukter, t.ex. korv, skinka.
Kända hälsorisker -

E-335= Natriumtatrater (antioxidationsmedel). Suehetsreglerande medel och bakpulver. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning. Används i t.ex. godis, sylt, läskedrycker.
Kända hälsorisker -

E-450= Natrium-, kalium-, och kalciumdifosfater. Funktion: Stabiliserings-, konsistens-, och vattenbindande medel. -Framställs syntetiskt ur fosforsyra. Används t.ex. i ost, glass, soppor, såser, kött och fiskprodukter och djupfryst fisk.
Kända hälsorisker -

E-451= Natrium- och kalium- trifosfater. Funktion: Stabiliserings-, konsistens-, och vattenbindande medel.
Framställs ur fosforsyra. Anv.område:  ost, glass, soppor, såser, kött och fiskprodukter, djupfryst fisk.
Kända biverkningar -

E-262= Natriumacetat, natriumväteacetat. (konserveringsmedel). Funktion: Konserveringsmedel som hämmar tillväxt av många bakterier. Även surhetsreglerande. Framställning:  Acetat av ättikssyra. Används i t.ex. bröd och potatissallad.
Kända hälsorisker -

Morsning och Bon apetit

1 kommentar: